https://www.cfi.pl/formularz-podziekowanie/
Ikona
Ikona Strefa klienta

Automatyzacja procesu produkcji w branży spożywczej

tagi:

ERP produkcja system ERP VENDO.ERP zarządzanie produkcją planowanie produkcji automatyzacja procesu produkcji

opublikowano:

28.07.2022 r.

Automatyzacja procesu produkcji w zakładzie z branży spożywczej

Wyzwanie

Wejście na rynek w tak dynamicznie rozwijającym się sektorze produkcyjnym to duże wyzwanie. Aby mu sprostać konieczna jest nie tylko znajomość branży, ale także nowoczesne podejście do zarządzania i świadoma inwestycja w niezbędne narzędzia, w tym także informatyczne. Narzędzia, które zapewni wykorzystanie możliwości produkcyjnych. Bardzo ważna jest też automatyzacja procesu produkcji.

Klient potrzebował przede wszystkim nowoczesnego rozwiązania w zakresie produkcji i magazynowania. Konieczne było też stworzenie narzędzia automatyzującego proces obiegu informacji pomiędzy poszczególnymi działami wewnątrz przedsiębiorstwa.

„Dostarczone oprogramowanie miało uwzględniać nie tylko profil działalności i branżę, w jakiej działa firma, ale przede wszystkim specyfikę posiadanego parku maszynowego i automatyzację procesu produkcji. Pozostałe obszary działalności firmy obsługiwane były z zastosowaniem oprogramowania innego dostawcy, dlatego zaproponowane przez nas rozwiązanie musiało być w pełni kompatybilne ze wszystkimi użytkowanym u klienta systemami. Zgodnie z oczekiwaniami, produkcja miała rozpocząć się już w dwa tygodnie od zakończenia prac analitycznych.” — powiedział Paweł Ścipień, kierownik projektu CFI Systemy Informatyczne Sp. z o.o.

Wybór VENDO.ERP®

Firma poszukiwała dostawcy takiego rozwiązania informatycznego, które integrowałoby niezbędne funkcjonalności w jednym systemie. Dodatkowo, którego wdrożenie byłoby możliwe w konkretnie wyznaczonym czasie.

Złożona oferta przez CFI Systemy Informatyczne zakładała wdrożenie systemu w wyznaczonym terminie z jednoczesnym uwzględnieniem konieczności jego dostosowania do indywidualnych potrzeb, ale też oczekiwań określonych przez klienta, również automatyzacja procesu produkcji.

Analiza, uruchomienie i automatyzacja procesu produkcji

Wdrożenie rozpoczęto od dokładnej analizy potrzeb przedsiębiorstwa i na jej podstawie określono podstawowe cele wdrożenia. Ważne to było, gdyż firma bardzo stawiała na automatyzację procesu produkcji. Najważniejszym i niezbędnym dla rozpoczęcia działalności firmy elementem projektu było zapewnienie prawidłowej obsługi procesu produkcyjnego. Dostosowanie VENDO.ERP® do specyficznych wymagań klienta, jego wdrożenie i integracja z pozostałymi systemami wykorzystywanymi w firmie znalazły się na samej górze ustalonego harmonogramu prac.

„Krótki czas jaki dzielił nas od startu projektu do jego uruchomienia sprawił, że cały zespół wdrożeniowy już od pierwszego dnia musiał działać na najwyższych obrotach.” — dodał Paweł Ścipień.

Kolejnym etapem było uruchomienie części oprogramowania powiązanej z magazynem wysokiego składowania. Bardzo istotną rolę odegrała tu współpraca pomiędzy klientem, a zespołem wdrożeniowym z firmy, która wdrażała.

“Był to jeden z bardziej wymagających etapów projektu, związany z koniecznością dostosowania oprogramowania do ściśle określonych wymagań producenta posiadanego przez klienta wyposażenia”— powiedział Paweł Ścipień.

Ustalony wspólnie z klientem harmonogram zakładał także rozbudowę systemu o kolejne funkcjonalności.
Wszystkie zaplanowane prace wdrożeniowe, uruchamianie kolejnych modułów i szkolenia pracowników klienta zostały przeprowadzone i zakończone zgodnie z przyjętym harmonogramem.

Korzyści

  • System VENDO.ERP® pozwala na automatyzację procesu produkcji i bardziej efektywne zarządzanie.
  • Indywidualne podejście do projektu i dostosowanie rozwiązania do specyficznych wymogów klienta, zapewnia pełne wykorzystanie możliwości. Możliwości posiadanego przez firmę parku maszynowego i automatyzacja procesu produkcji.
  • Zapewnia właściwe pod względem obciążenia rozmieszczenie towarów na regałach jezdnych i pełną ich identyfikację.
  • Integracja VENDO.ERP® z pozostałymi użytkowanymi w firmie systemami i wprowadzenie jednolitego, elektronicznego systemu obiegu dokumentów pozwala wykluczyć większość papierowych dokumentów. Skraca też wymianę informacji pomiędzy poszczególnymi działami przedsiębiorstwa.
  • Dostępne w czasie rzeczywistym dane pozwalają na bieżące korygowanie przyjętych planów i umożliwiają uniknięcie ewentualnych strat lub ograniczenie ponoszonych kosztów.

Klient

To nowoczesny zakład chłodniczy powstały w 2014 roku. Specjalizuje się w produkcji i konfekcjonowaniu mrożonych warzyw, owoców i grzybów, pochodzących od lokalnych rolników i plantatorów.
Współpraca z Fundacją Gospodarki i Przedsiębiorczości pozwala firmie na zachowanie pełnej kontroli
nad pozyskiwanym surowcem i gwarantuje bezpieczeństwo żywności.

Zakład posiada też własny dział Kontroli Jakości oraz laboratorium, które nieustannie monitoruje jakość pozyskiwanych i przetwarzanych surowców. Chłodnia zamraża około 150 ton warzyw i owoców na dobę,
co oznacza około 10 tysięcy ton w ciągu roku. Nowoczesne i przestronne hale produkcyjne
i magazynowe, w których pracuje ponad 150 pracowników, mają blisko 6,5 tysiąca metrów kwadratowych.

Najważniejsza jest tu technologia. Do budowy zakładu wykorzystano materiały najnowszej generacji. Trafiające tu warzywa i owoce przebierane są bezdotykowo, instalacje chłodnicze są bezobsługowe, a nowoczesny system informatyczny optymalizuje pracę w magazynie i na hali.

Pobierz case [PDF]